Τα νόστιμα νηστίσιμά μας (23 - 3 - 2010)




Η περίοδος της Σαρακοστής

είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσουμε κάποιες γεύσεις

οι οποίες εκφράζουν τον πλούτο της δημιουργικής κουζίνας,

που αναγνωρίζει τη μεγάλη συμβολή των λαχανικών, τα

ων δημητριακών και των θαλασσινών στη διατροφή μας.

Απαραίτητο συνοδευτικό ο οίνος, ο... λατρευτός!

Τέσσερις ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα

θ’ αποδείξουν πως η γευστική αρμονία δεν είναι θέμα τύχης,

αλλά αποτέλεσμα έρευνας και έμπνευσης.

 

Γεύση 1η

Γαριδοσαλάτα

στην οποία τα φιλέτα της φρέσκιας γαρίδας συναντούν την άγρια ρόκα,

το αντίβ Βελγίου (Belgian endive) και το λόλο ρόσο (Lolo Rosso)

με γευστικό καταλύτη το ντρέσινγκ από λαδολέμονο.

------

Τη συνοδεύει το ιδιαίτερο «Μοσχάτο Αμβούργου»

Blanc de Noir του Δημήτρη Μίγα από τον Τύρναβο.

 

 

Γεύση 2η

Φρέσκο καλαμάρι,

γεμιστό με λαχανικά εποχής και οστρακοειδή.

------

Το συνοδεύει το εκλεκτό Μοσχοφίλερο Λαυκιώτη

από τις Aρχαίες Kλεωνές Kορινθίας.

 

 

Γεύση 3η

Ριζότο της ποικιλίας «Καρναρόλι»,

χρωματισμένο με μελάνι σουπιάς

και γαρνιρισμένο με σοταρισμένη σε ελαιόλαδο γαρίδα.

------

Το συνοδεύει ο εξαιρετικός τοπικός μακεδονικός οίνος

«Κορυφή Αγγέλων» του Κτήματος Τάτση της Γουμένισσας.

 

 

Γεύση 4η

Η παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα

συναντά την επινοητικότητα του σεφ Μανώλη Πανταζή:

Νηστίσιμος (!) μουσακάς με μοσχοχτάποδα.

------

Τον συνοδεύει ο φημισμένος ερυθρός οίνος

«Μάγιστρος» του Ιωάννη Χατζή από το Αμύνταιο της Φλώρινας.