Γευσιγνωσία Κλαούντια Παπαγιάννη (8-12-2011)




4 οίνοι του Κτήματος

«Κλαούντια Παπαγιάννη»

 

&

4 γεύσεις

της δημιουργικής κουζίνας μας

σε σύζευξη αρμονική με το κρασί που συνοδεύουν,

και που θέλουν  να καταθέσουν τον δικό τους λόγο

στη γοητευτική περιπέτεια

των αισθήσεων της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης.

 

 

Οίνος 1ος  : VIOGNIER-ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2010

 Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω). Ζύμωση για τρεις μήνες με τις οινολάσπες του. Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους.

Χρώμα λαμπερό πρασινοκίτρινο. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Γεύση δροσερή, ήπιες οξύτητες, γεμάτο στόμα.  Στρογγυλή ευωδιαστή  επίγευση.

 

Θα το συνοδεύσει:

Φουρνιστή τάρτα μανιταριών

σε τραγανή σφολιάτα με ελληνικά παραδοσιακά κίτρινα τυριά.

Μαριναρισμένη εποχιακή σαλάτα.

 

 

Οίνος 2ος  : ALEXANDRA 2011 - Μαλαγουζιά  100%

Η απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της παλιάς ελληνικής ποικιλίας, που διακρίνεται για τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα και τη γεύση της.

Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας από λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση και  μια  μοναδική  ανθοσμία  στόματος. Ένα κρασί με ‘‘θηλυκή’’ φινέτσα.

 

Θα το συνοδεύσει:

Ρολλάκια στήθους κοτόπουλου με μους γαρίδας.

Ριζότο λαχανικών με βουτυράτη σάλτσα από εστραγκόν και κρόκο Κοζάνης.

 

 

Οίνος 3ος  : CLAUDIA PAPAYIANNI - Ροζέ 2010

Από σταφύλια Grenache Rouge 80% και Syrah 20%, βιολογικής γεωργίας (Δ.Η.Ω), με συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών. Έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Πλούσιο άρωμα που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα: κεράσι, βύσσινο, φράουλα. Στόμα πληθωρικό με ελάχιστες τανίνες, καλή οξύτητα, έντονη φρουτώδη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Επίγευση μακρά και ευχάριστη με ελαφρώς γλυκές νότες στο τελείωμα.

 

Θα το συνοδεύσει:

Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με βερίκοκα

σε σάλτσα από το ζωμό του και κόκκους ροζ πιπεριού,

γαρνιρισμένο με εκλεκτό πουρέ καρώτου, πράσινο σπαράγγι και ντοματίνι γλασέ.

 

 

Οίνος 4ος  : CLAUDIA PAPAYIANNI RED  2007

Από Syrah (40%), Merlot (40%) και (Ξινόμαυρο 20%) και σε 12.000 αριθμημένες φιάλες, εσοδείας 2007. Ακολουθεί την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Ωριμάζει σε γαλλικά και  σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και για άλλους 6 στη φιάλη σε υπόγεια κάβα.

Έντονο βαθύ ερυθρό χρώμα με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Ευγενικές  τανίνες που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Πληθωρικό και βελούδινο στη γεύση με μακρύ και ευχάριστο τελείωμα.

 

Θα το συνοδεύσει:

Κουνέλι κρασάτο

με ψητές πατατούλες αρωματισμένες με δενδρολίβανο.

 

Επιδόρπιο:

Cheese cake με τριμμένο μπισκότο και γλάσο λευκής σοκολάτας.

 

 

 

Οι συντελεστές

 

Κτήμα «Κλαούντια Παπαγιάννη»

 

Στην μαγευτική ορεινή Χαλκιδική, στους πρόποδες του Χολομόντα, δημιουργήθηκαν οι αμπελώνες του κτήματος ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, οι οποίοι καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας.

Με οδηγό την αγάπη και το μεράκι για το καλό κρασί, όπως από παλιά το γνωρίζουμε, και με αποκλειστικό προσανατολισμό την ποιότητα, ξεκίνησε η Κλαούντια Παπαγιάννη το 2004 να φυτεύει τους αμπελώνες της στην Αρναία και Μαραθούσα Χαλκιδικής σε υψόμετρο 650μ και 250μ αντίστοιχα.

Η άριστα μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών με την περιορισμένη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα, παράλληλα με την χρησιμοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κρασιών της.

Ήδη στα λίγα χρόνια πορείας της στον ελληνικό οινικό χάρτη έχει δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ετικέτες με μοναδικά χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα.

 

 

Ηλίας Λούπας και Μπάμπης Φωκαΐδης

Είναι μαζί στο χώρο της επεξεργασίας και πώλησης του κρέατος από το 1985. Το 2000 ίδρυσαν την εταιρία «ΛΟΥΠΑΣ – ΦΩΚΑΪΔΗΣ Ο.Ε.» και το ομώνυμο κρεοπωλείο στην Ηρώων Πολυτεχνείου 228. Πέντε χρόνια μετά, στο χωριό Ευαγγελισμός των Τεμπών, δημιουργούν ιδιόκτητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής χωριάτικων λουκάνικων με την επωνυμία «Τέμπη – αλλαντικά».

Στόχος της εταιρίας είναι να αξιοποιήσει τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό της και την εμπειρία των συνεργατών της, αναπτύσσοντας την γκάμα της παραγωγής της με προϊόντα ανώτερης ποιότητας που θα τα χαρακτηρίζει το μεράκι και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή.

Είναι γεγονός ότι ο Ηλίας Λούπας και ο Μπάμπης Φωκαϊδης αποτελούν κεφάλαιο για την αγορά της πόλης μας, τόσο με τη δημιουργία εγγυημένων προϊόντων, όσο και με το επίπεδο εξυπηρέτησης

Εμείς, τους εμπιστευόμαστε, ξέροντας ότι θα μεριμνούν πάντα για το καλύτερο!!! 

 

Μανώλης Πανταζής

Ο δικός μας άνθρωπος που με στρατηγείο του την κουζίνα ερευνά τις γεύσεις, πειραματίζεται και δημιουργεί πιάτα για τα οποία όλοι μας νιώθουμε υπερήφανοι.

Με ιδιαίτερες σπουδές στο Βέλγιο και με μεγάλη εμπειρία σε μεγάλου κύρους ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρεί να εξελίξει τις γνώσεις και την πείρα σε προσωπική ιστορία, συγκροτώντας τα δικά του πιάτα με γνώμονα πάντα την ποιότητα και έχοντας ως βάση κορυφαίες πρώτες ύλες.

Άξονας κάθε απόπειρας η «ελληνικότητα» της γεύσης και η αισθητική ακολουθία της εποχής, έτσι ώστε μέσα από το φαγητό να εκφράζεται η συνέπειά μας σε σχέση με το χρόνο και το περιβάλλον.

 

Δημήτρης Σοφιανόπουλος

Επίσης ο δικός μας άνθρωπος στην εξυπηρέτηση των φίλων μας. Με φανερή αγάπη για το κρασί και με σεβασμό απέναντι στην ιστορία κάθε οινοποιού, αναζητά τα κρασιά εκείνα που τιμούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία εμπεριέχονται στη φιάλη.

Η εμπειρία του βοηθά τους φίλους μας να επιλέξουν το κρασί που θα ήθελαν να συνοδέψει το φαγητό τους. Η ανησυχία του τον ωθεί στο να ερευνά συνεχώς τόσο τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή αμπελώνα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανίχνευση των προτερημάτων κάθε ποικιλίας.

 

Το «Να με θυμάσαι…» δημιουργήθηκε όχι για να εκπληρώνει απλές ανάγκες εστίασης, αλλά να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα που απαιτεί η απόλαυση ενός τέλειου γεύματος ή δείπνου.

Η αναζήτηση των κορυφαίων ποιοτικά προϊόντων και η συνεχής ανησυχία μας για την τέλεια σύνθεση των γεύσεων, όπως και η μέριμνά μας για την άψογη συντήρηση των κρασιών, στοχεύουν στο να μετασχηματίσουν το πορτρέτο του πελάτη σε προσωπικότητα φίλου.

Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη των φίλων μας μπορούμε να διεκδικούμε το αύριο σε μια κοινωνία που δοκιμάζει πανταχόθεν αμφισβητήσεις.