25. ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ (03-4-2012)




Ονειρεμένο ταξίδι στο μαγικό κόσμο των γεύσεων του Κτήματος ΑΛΦΑ

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - Λευκός - Sauvignon Blanc 

Sauvignon Blanc 100%.

Το κρασί που αποτυπώνει μία μοναδική πλευρά της προσωπικότητας του Sauvignon Blanc, με στυλ που ισορροπεί ανάμεσα στον παλιό και το νέο κόσμο, αισθησιακά αρώματα σε μύτη και στόμα, και τέλεια οξύτητα. Κρυστάλλινο, με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα, εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους, και με γλυκιά χροιά πεπονιού στο τέλος. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία, δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή επίγευση που συντελεί στη μακρά παραμονή των αρωμάτων γκρέιπφρουτ, με τόνους ανθών εσπεριδοειδών, αλλά και φρεσκοκομμένου κίτρου.

 

Συνοδεύεται από:

Κουτσομούρα γεμιστή με σπανάκι

και ριζότο θαλασσινών με κάρυ

 

 

 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ CHARDONNAY – Βαρέλι - Λευκός

Chardonnay 100%.

Την προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και η παραμονή σε λεπτόκοκκο γαλλικό, προέλευσης Vosges, δρύινο βαρέλι, «λευκού» καψίματος 225lt, με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες.

Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμου βερίκοκου και με γλυκιά χροιά αχλαδιού στο τέλος σε φόντο διακριτικού ξύλου. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

 

Συνοδεύεται από:

Φιλέτο τσιπούρας σοτέ σε κρασί

με μαριναρισμένη σαλάτα άγριας ρόκας

και κρεμώδη σάλτσα μοσχολέμονου και σαφράν

 

 

--------------------

Ακολουθεί Σορμπέ Λεμόνι

για την «ουδετεροποίηση» του στόματος από τις γεύσεις του ψαριού.

--------------------

 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – TANNAT - Ερυθρός

Tannat 95%, Ξινόμαυρο 5%.

Η ποικιλία που έχει για πατρίδα της τη νοτιοδυτική Γαλλία, αλλά γνωρίζει μεγάλες δόξες στην Αργεντινή, το Περού, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, βρήκε ιδανικό το έδαφος και το κλίμα τής περιοχής του Αμυνταίου και με την πείρα, αλλά και τη φαντασία του Άγγελου Ιατρίδη και του Μάκη Μαυρίδη ανάδειξε θαυμαστά αποτελέσματα, δίνοντάς μας ένα κρασί που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως αίμα της γης. Η διαδικασία της οινοποίησης του (αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση), πείθει ότι μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα.

Το TANNAT παλαιώνει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και ακολούθως 18 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.

Τα χαρακτηριστικά του: Λαμπερό, βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, όπου κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα αναμεμιγμένα με νότες δέρματος. Γεύση γενναιόδωρη, εξαιρετική δομή, στρογγυλή, με διακριτικά στοιχεία βανίλιας και ξύλου. Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία, τις ώριμες τανίνες καθώς και τη μακρά παραμονή αρωμάτων. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.

 

Συνοδεύεται από:

Φασιανό κρασάτο (σε κρασί ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – TANNAT)

με πουρέ πατάτας γκρατινέ και μπουκέτο βραστών λαχανικών

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - Ερυθρός

Syrah 60%, Merlot 20%, Ξινόμαυρο 20%.

Ένα ακόμα μεγάλο κρασί του κτήματος με την σύμπραξη δυο γαλλικών ποικιλιών και της τοπικής Ξινόμαυρο. Την αποβοστρύχωση χωρίς θλιπτηρίο και την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και η παραμονή του για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Παλαιώνει για δεκατρείς μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.

Διακρίνεται για το λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα του, με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή, ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας. Στο τελείωμά του χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τις ώριμες τανίνες, τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχούν οι νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων του δάσους. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.

 

 

Συνοδεύεται από:

Ποπιέτες από μοσχαράκι γάλακτος με καπνιστή μελιτζάνα

και πατάτα μπουλανζέρ με γέμιση άγριων μανιταριών

και φίνα σάλτσα ψητού με κρασί ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΕΡΥΘΡΟΣ και εστραγκόν

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - ΩMEΓA 

LATE HARVEST - ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΗΤΟΣ - Φυσικώς Γλυκύς

Gewürztraminer 85%, Μαλαγουζιά 15%.

Από την Αλσατία στο Αμύνταιο και από τις ομίχλες της Κεντρικής Ευρώπης στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας της Δυτικής Μακεδονίας.

Με όψιμο τρυγητό (11 Νοεμβρίου 2007) των πλήρως αφυδατωμένων σταφυλιών, που όμως ήταν πλέον ιδιαίτερα ενισχυμένα σε αρώματα, ζάκχαρα και γεύση, με μια στρεμματική απόδοση 210 κιλών ανά στρέμμα, με ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενο περιβάλλον και αφού παρέμεινε για εννέα μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση, οδηγήθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Bertrange, όπου παλαιώθηκε για 15 μήνες και στη συνέχεια κατ’ ελάχιστο 12 μήνες στη φιάλη.

Ένας επιδόρπιος οίνος πλήρους γεύσης με αρώματα τριαντάφυλλου και λουκουμιού, που ακολουθούνται από αρώματα αχλαδιού και βερίκοκου και τα χαρακτηριστικά αρώματα βοτάνων του Gewürztraminer. Τα ζάκχαρα βρίσκονται σε άριστη ισορροπία με την οξύτητα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι φρέσκο, με ευχάριστη, μακριά επίγευση.

Συνοδεύεται από:

Κρέμα γαλακτομπούρεκου σε φωλιά από τραγανό φύλλο κρούστας

με κορφές σαντιγί και πασπαλισμένη κανέλα

 

 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ

 

Το «Κτήμα Άλφα» δημιουργήθηκε το 1997 από τον Μάκη Μαυρίδη, αμπελουργό με οικογενειακή παράδοση στην οινοποιία, και τον έμπειρο χημικό - οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, σε έναν ιδιόκτητο ενιαίο αμπελώνα με έκταση 690 στρεμμάτων. Στόχος της επιχείρησης είναι η παραγωγή και ανάδειξη οίνων που αντιπροσωπεύουν το οικοσύστημα (terroir) της περιοχής, δηλαδή των ιδιαίτερων εδαφικών και κλιματικών συνθηκών του Αμυνταίου.

Η πρόθεση της «Κτήμα Άλφα» συνδυάζει το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την παράδοση με την καινοτομία. Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση συνεχίζει τις επενδύσεις σε ερευνητικά προγράμματα, ενώ διαθέτει υπερσύγχρονα οινοποιητικά μηχανήματα, μεγάλες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα. Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system) τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών μέσα αλλά και από απόσταση από το οινοποιείο, μέσω εγκατεστημένων modem. Τα κρασιά που παράγει το «Κτήμα Άλφα» παλαιώνουν σε ιδανικές συνθήκες στην υπόγεια κάβα μέσα σε δρύινα βαρέλια.

Ο αμπελώνας της «Κτήμα Άλφα» βρίσκεται στην θέση Αμπέλια της Βεγόρας στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, που περικλείεται από τα όρη Βέρμιο, Βόρα και Βίτσι. Με υψόμετρο που ξεπερνά τα 700 μέτρα και με κλίμα ηπειρωτικό, τα αμπέλια μεγαλώνουν σε ένα αρκετά άγριο κλίμα, με έντονους και ψυχρούς χειμώνες και ήπια, ξηρά καλοκαίρια. Το όμορφο τοπίο συμπληρώνεται από τις γύρω λίμνες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της ηπιότητας του κλίματος όλο το χρόνο. Σ’ αυτόν τον εξαιρετικό καμβά δίνουν χρώμα μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού, με κυρίαρχη, βεβαίως, την τοπική Ξινόμαυρο.

Οι ποικιλίες του Κτήματος, που βρήκαν τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης στο εκλεκτό terroir του αμπελώνα είναι οι λευκές Sauvignon Blanc, Gewurztraminer και Μαλαγουζιά, καθώς και οι ερυθρές Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Montepulciano, Barbera, Tannat, Negroamaro, ενώ στα μελλοντικά σχέδια του Κτήματος περιλαμβάνονται το Riesling και το Αγιωργίτικο. Κρασιά από όλες αυτές τις ποικιλίες οινοποιούνται και στη συνέχεια ωριμάζουν στις δεξαμενές και τα βαρέλια του οινοποιείου, ταξινομημένα σχολαστικά, ανάλογα ακόμα με το σημείο του αμπελώνα από το οποίο προήλθαν τα σταφύλια.

Το «Κτήμα ΑΛΦΑ» μπορεί δίκαια να χαίρεται ότι κάνει διάσημο το ελληνικό κρασί!!!