Ο Παντελής Καριπίδης ήταν αυτός που ανέτρεψε τις κρατούσες απόψεις για τις δυνατότητες του κάμπου της Λάρισας, που όλοι τον χαρακτήριζαν σιτοβολώνα της Ελλάδας, όχι όμως και ικανό για ιδιαίτερες αμπελοκαλλιέργειες, για τις οποίες φημίζονταν η Ραψάνη και ο Τύρναβος. Ο ίδιος όμως πίστευε ότι δυνατά αμπελοτόπια θα μπορούσαν να υπάρξουν παντού, αρκεί να ψάξουμε να τα βρούμε. Η πορεία του από το 1981 μέχρι σήμερα απέδειξε το βάσιμο της πίστης του. Πλέον οι ετικέτες του Κτήματος Παντελή Καριπίδη ταξιδεύουν παντού, με διαβατήριο την κορυφαία ποιότητας μιας οινοπαραγωγής που εντυπωσιάζει.
Όμως, ο Παντελής Καριπίδης, συνεχώς ανήσυχος, το φθινόπωρο του 2008 επιχειρεί το εντελώς ιδιαίτερο. Εμφιαλώνει μικρές ποσότητες από τέσσερις ποικιλίες που έχουν υποστεί ειδική επιπλέον παλαίωση. Οι δυο αφορούν τα λευκά Chardonnay και Sauvignon και οι άλλες δυο τα ερυθρά Syrah και Nebbiolo. Στόχος του να δημιουργήσει μεγάλα κρασιά, με σύνθετο γευστικό πλούτο και θαυμαστή πολυπλοκότητα.
1.
Sauvignon
Ζεστό κίτρινο χρώμα με ανοιχτοπράσινες ανταύγειες.
Στη μύτη τα αρώματα είναι διακριτικά
και θυμίζουν τροπικά φρούτα, λευκά άνθη και βανίλια.
Στο στόμα έχει καλή ισορροπία γλύκας και οξύτητας,
ενώ διακρίνεται και για την αρωματική του επίγευση.
------
Μανιτάρι porto bello γεμιστό
με σωταρισμένα φρέσκα λαχανικά
με αρωματικά βότανα.
2.
Chardonnay
Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες.
Γλυκά αρώματα ζύμωσης, αρκετά φρούτα και πολύ διακριτικό βαρέλι,
από την εξάμηνη ζύμωσή του, που εκφράζεται με νότες βανίλιας.
Πλούσιο στόμα, λιπαρό, καλοδομημένο και σοβαρό.
------
Φιλέτο από φρέσκο λαβράκι σωτέ,
πάνω σε στρώμα από χόρτα εποχής φρικασέ.
3.
Syrah
Στιβαρό, αλλά μαλακό κρασί,
ευχάριστο στη γεύση του και πλούσιο σε αλκοόλ.
Βαθύ κόκκινο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες
και πυκνό αρωματικό μπουκέτο από νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου,
σταφίδας, βιολέτας, σοκολάτας και βανίλιας.
Στο στόμα διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης,
τη λιπαρότητα, την πλούσια δομή, το ρωμαλέο σώμα
και την ιδιαίτερη επίγευσή του.
------
Καπνιστό χοιρινό καρέ στη σχάρα,
μαριναρισμένο κόκκινο λάχανο και πατάτες βουτύρου
με ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μοσχολέμονο.
4.
Nebbiolo
Βυσσινί σκούρο χρώμα με χάλκινες ανταύγειες.
Αρώματα πολυδιάστατα με έμφαση στη μαύρη ελιά,
τη λιαστή ντομάτα, τον καπνό και το βύσσινο.
Στο στόμα ολόκληρες και αιχμηρές τανίνες,
που όμως ενσωματώνονται στο σύνολο. Μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
------
Μοσχαρίσιες ποπιέτες
με μουσελίνα άγριων μανιταριών και ημίλιαστης ντομάτας,
μεσογειακό ριζότο με σάλτσα κόκκινου κρασιού Nebbiolo.
Επιδόρπιος οίνος
Γλυκύς Ροζέ
από Syrah τριετούς παλαίωσης.
------------
Τιμπάλ από γλασαρισμένα φρέσκα φρούτα
με σάλτσα μαύρης σοκολάτας.
Απόσταγμα: Grappa Καριπίδης
Sauvignon
Ιδιαίτερη γεύση από το εκλεκτό αυτό κρασί που προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Sauvignon Blanc των βιολογικών αμπελώνων του Παντελή Καριπίδη στα Βούναινα. Από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ζεστό κίτρινο χρώμα με ανοιχτοπράσινες ανταύγειες. Στη μύτη τα αρώματα είναι διακριτικά και θυμίζουν τροπικά φρούτα, λευκά άνθη και βανίλια. Στο στόμα έχει καλή ισορροπία γλύκας και οξύτητας, ενώ διακρίνεται και για την αρωματική του επίγευση.
Chardonnay
Μονοποικιλιακό εκλεκτό κρασί από μια ποικιλία που έχει φανατικούς φίλους. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Γλυκά αρώματα ζύμωσης, αρκετά φρούτα και πολύ διακριτικό βαρέλι, από την εξάμηνη ζύμωσή του, που εκφράζεται με νότες βανίλιας. Πλούσιο στόμα, λιπαρό, καλοδομημένο και σοβαρό.
Syrah
Η εξαιρετική πρόταση για όποιον επιθυμεί ν’ απολαύσει ένα στιβαρό, αλλά μαλακό κρασί, ευχάριστο στη γεύση του και πλούσιο σε αλκοόλ. Βαθύ κόκκινο χρώμα με ιώδεις ανταύγειες και πυκνό αρωματικό μπουκέτο από νότες μαρμελάδας δαμάσκηνου, σταφίδας, βιολέτας, σοκολάτας και βανίλιας. Στο στόμα διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης, τη λιπαρότητα, την πλούσια δομή, το ρωμαλέο σώμα και την ιδιαίτερη επίγευσή του.
Nebbiolo
Από τις πλαγιές της Προβηγκίας στα Βούναινα της Λάρισας. Κλήματα ευαίσθητα που αγάπησαν το χώμα της θεσσαλικής γης και κάρπισαν το ίδιο ρωμαλέα όπως στην πατρίδα τους, δίνοντας ένα εξαιρετικό κρασί που δικαιώνει τους μόχθους του Παντελή Καριπίδη. Βυσσινί σκούρο χρώμα με χάλκινες ανταύγειες. Αρώματα πολυδιάστατα με έμφαση στη μαύρη ελιά, τη λιαστή ντομάτα, τον καπνό και το βύσσινο. Στο στόμα ολόκληρες και αιχμηρές τανίνες, που όμως ενσωματώνονται στο σύνολο. Μεγάλη διάρκεια επίγευσης.