Γευσιγνωσία Ζαφειράκη (15-11-2011)




Μεγάλη βραδιά για τα κρασιά του Κτήματος Χρήστου Ζαφειράκη, με την παρουσίαση τεσσάρων ετικετών:

«Μαλαγουζιά 2011»

Η εκπληκτική δημιουργία του Χρήστου Ζαφειράκη από την παραδοσιακή ποικιλία «Μαλαγουζιά» (100%), που ξεκίνησε την πορεία της πριν ένα χρόνο από τον χώρο μας. Ένα ιδιαίτερα λεπτό  και φινετσάτο κρασί, που ο φετινός τρύγος έδωσε ένα έντονα αρωματικό κρασί με κιτρινοπράσινο χρώμα που το διατρέχουν πράσινες ανταύγειες. Μ’ έντονα τα πρωτογενή αλλά και τα δευτερογενή αρώματα ζύμωσης της ποικιλίας, με κυρίαρχες τις νότες του τριαντάφυλλου, του άνθους της λεμονιάς, του λευκόσαρκου ροδάκινου, του γκρέιπφρουτ και του ανανά. Στο στόμα δίνει την αίσθηση μεσαίου όγκου με δροσερή οξύτητα. Επίγευση  που διαρκεί, απελευθερώνοντας την αίσθηση του φρούτου.

Συνοδευτικό :

Αφράτοι ρεβυθοκεφτέδες με παντζάρι, μοτσαρέλα και πέστο μαϊντανού.

 

«Παλαιόμυλος» -   CHARDONNAY, 2010

Βιολογική καλλιέργεια. Ζύμωση και ωρίμανση σε βαρέλι για 6 μήνες. Χρώμα κιτρινοπράσινο, με κιτρίνες, αρώματα φρούτων (μπανάνα, αχλάδι, εσπεριδοειδή). Έντονος ανθικός χαρακτήρας, με διακριτική παρουσία των αρωμάτων του ξύλου. Ισορροπημένη και γεμάτη γεύση. Μακριά επίγευση.

Συνοδευτικό:

Ταλιατέλες τρεκολόρε με στήθος κοτόπουλου ζουλιέν σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με εστραγκόν.

 

«Ροζέ   SYRAH  ΛΗΜΝΙΩΝΑ», 2010

Syrah 50%, Λημνιώνα 50%

Βιολογική καλλιέργεια.  Έντονο ροζέ χρώμα με κοκκινωπές ανταύγειες. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, με ανθικές νότες λευκών λουλουδιών. Επίγευση φρούτου που μένει στο στόμα.

Συνοδευτικό:

Παραδοσιακή χοιρινή τηγανιά σε φωλιά από ζυμωτό καρβελάκι.

 

«Λημνιώνα 2008»

Η «Λημνιώνα» είναι πανάρχαια ποικιλία της Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αναβίωσης της από τον Χρήστο Ζαφειράκη, ο οποίος μεθοδικά ιχνηλατεί το οινικό παρελθόν του τόπου μας. Ως μονοποικιλιακή παραγωγή οινοποιήθηκε μόνο από τον Χρήστο Ζαφειράκη και για πρώτη φορά εμφιαλώθηκε πριν ένα χρόνο. Με ζύμωση σε ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αρώματα αγριοκέρασου, γλυκόριζας, λευκού πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, ισορροπημένο με έντονη οξύτητα, πλούσιες τανίνες και δυνατότητα παλαίωσης.

Συνοδευτικό: Μοσχάρι ψητό κατσαρόλας “Rosolata” (σάλτσα από πιπεριές και μελιτζάνες καπνιστές και ντομάτα) συνοδευμένο με ρύζι μπασμάτι.

 

Επιδόρπιο:

Απόσταγμα της οινοποιΐας Ζαφειράκη, παλαιωθέν για έντεκα χρόνια.

Συνοδευτικό:

Ψητό κυδώνι σε κόκκινο κρασί με κανέλλα και γαρίφαλο με σαντιγί.