Oινογνωσία Kατσαρού 29/03/11




Λάρισα – Κρασί, Κτήμα Κατσαρού, Παλαιωμένοι οίνοι – γευσιγνωσία…

 

Δυο μεγάλες βραδιές για μεγάλα τοπικά κρασιά στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...»

 

 

Πολυβραβευμένα, παλαιωμένα οινο-ποιήματα

του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού

 

Την Τρίτη & Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου,

οι Λαρισαίοι φίλοι του κρασιού

διαπίστωσαν τις γευστικές διαφορές ενός κρασιού της ίδιας ποικιλίας,

του ίδιου αμπελώνα με την ίδια οινοποίηση,

αλλά διαφορετική χρονιά τρυγητού και κατά συνέπεια διαφορετικής παλαίωσης.

 

Με στόχο τη μύηση

Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για τα τοπικά κρασιά πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, 29 & 30 Μαρτίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, με την παρουσίαση δυο ετικετών του φημισμένου Κτήματος Κατσαρού σε λευκό και ερυθρό οίνο, τεσσάρων διαφορετικών τρύγων και παλαίωσης.

Η βραδιά στόχευε στο να μυηθούν οι φίλοι του κρασιού στο πολυσυζητημένο κεφάλαιο της παλαίωσης και να ξεναγηθούν στη σαγήνη της μαγικής συνομιλίας του κρασιού με τον χρόνο. Παρουσιάτηκαν δυο τρύγοι - οινοποιήσεις του μονοποικιλιακού Chardonnay του Κτήματος (2009 & 2005), που περασμένο από βαρέλι επιδέχεται παλαίωσης μέχρι και έξη χρόνια (!) και άλλες δυο χρονιές του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού» (2005 & 2000), που παλαιώνεται ως και 18 μήνες στο βαρέλι, αλλά και ακόμα δυο χρόνια στη φιάλη, πριν παραδοθεί (στο τέλος της τρίτης χρονιάς) στην κατανάλωση.

 

Τέσσερα βήματα για τους λάτρεις του κρασιού

Η βραδιά ξεκίνησε με το σερβίρισμα του Chardonnay 2009 σε ποτήρια όπου υπήρχε η ανάλογη ένδειξη και αμέσως μετά, σε άλλα ποτήρια, του Chardonnay 2005, χωρίς ν’ αποσυρθούν τα πρώτα. Έτσι οι φίλοι μας είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν ταυτόχρονα και τα δυο κρασιά, που βεβαίως συνοδεύονταν από ανάλογα πιάτα.

Το Chardonnay του Κτήματος Κατσαρού ανήκει στα πραγματικά μεγάλα κρασιά αυτής της κοσμοπολίτικης ποικιλίας, για την οποία η οικογένεια Κατσαρού ακολουθεί τον πράσινο τρύγο, στους βιολογικούς αμπελώνες της στις πλαγιές της Κρανιάς Ολύμπου. Μετά την οινοποίηση το κρασί παραμένει για έξη τουλάχιστον μήνες στο βαρέλι για να εμφιαλωθεί περί το τέλος Μάρτη, αρχές Απρίλη. Μετά την εμφιάλωση ξεκουράζεται για λίγο χρόνο στη φιάλη πριν παραδοθεί στο εμπόριο. Επιδέχεται παλαίωση μέχρι και έξη χρόνια! Τα χαρακτηριστικά του: Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα.

Η ετικέτα του τρύγου 2005, έρχεται ν’ αποδείξει πως υπάρχουν παραγωγές που ανατρέπουν το αξίωμα ότι τα λευκά κρασιά δεν αντέχουν στον χρόνο. Χωρίς οξύτητα πλέον, με βελούδινη υφή και πιο ζεστό χρώμα, αποκαλύπτει όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και μας βεβαιώνει ότι ο παραγωγός του ξέρει ν’ αντλεί από τον χρόνο την πραότητα και τη γλυκύτητα του παρελθόντος.

Ο σεφ Μανώλης Πανταζής είχε συνοδεύσει το Chardonnay 2009 με μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών, ενώ το Chardonnay 2005 με ψητό στήθος κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα από νιφάδες καλαμποκιού, συνοδευμένο με γνήσιο κόκκινο ρύζι Ιταλίας και κρεμώδη σάλτσα από μανιτάρια πορτσίνι και καρύδια.

Ακολούθησε η αλλαγή των ποτηριών και το σερβίρισμα του ερυθρού «Κτήμα Κατσαρού 2005», που είχε μεταγγιστεί σε κανάτα δυο ώρες πριν. Ο σεφ το συνόδευσε με μοσχαράκι γάλακτος, με φυστίκια Αιγίνης, σε μαρινάτα από κόκκινο γλυκό κρασί και αρωματικά βότανα, βραστά λαχανικά και πουρέ πατάτας γκρατινέ. Η συγκρεκριμένη ετικέτα είναι το μεγάλο κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot.

Τελευταίο ήρθε το σερβίρισμα του «Κτήμα Κατσαρού 2000», ενός κρασιού που κοιμόταν στη φιάλη του για τουλάχιστον εννιά χρόνια, αφού πρώτα είχε φιλοξενηθεί για 18 μήνες στο βαρέλι. Βαθιά παλαιωμένο, έφτασε στα ποτήρια με την κανάτα μετάγγισης στην οποία είχε περάσει πριν πέντε ώρες. Ήταν το κρασί που αποκάλυψε όλη τη σαγήνη της παλαίωσης και τη γοητευτική σχέση του κρασιού με τον χρόνο. Με χρώμα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο, με μύτη ακόμα πιο πυκνή, μας πλημμύρισε με αρώματα κερασιού και βατόμουρου, καραμέλας και ευγενικών μπαχαρικών. Ο σεφ το συνόδεψε με μάγουλα μόσχου γάλακτος σε κόκκινο κρασί και μυρπουά λαχανικών, και κριθαρότο με κόκκινη γλυκιά πιπεριά.

Όλα τα κρέατα που μαγειρεύτηκαν ήταν του κρεοπωλείου «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228 - Λάρισα) και είχαν επιλεχθεί με προσωπική μέριμνα του Μπάμπη Φωκαΐδη.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν μια εκπληκτική γαλατόπιτα δια… χειρός Στέλλας Κατσαρού, που τη διάνθισε με κρασάτες φράουλες και το σιρόπι τους.