Oινογνωσία Kατσαρού 28/12/10




Chardonnay Το πραγματικά μεγάλο ελληνικό Chardonnay από τους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου, που επιδέχεται παλαίωση μέχρι και πέντε χρόνια! Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Βούτυρο με κυδώνι και κίτρο στη μύτη, παχύ καπνιστό στο στόμα, με βουτυράτη επίγευση και δροσερή οξύτητα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις ποιοτικότερες εκφράσεις της ποικιλίας, όχι μόνο για τον ελληνικό αμπελώνα. Merlot Ένα από τα κορυφαία ελληνικά Merlot, που σαγηνεύει με την απαλότητα της γεύσης του και αιχμαλωτίζει τους φίλους των «στρόγγυλων» κρασιών. Το χρώμα του βαθύ πορφυρό. Στη μύτη, εντυπωσιάζουν τα αρώματα της βανίλιας, των κόκκινων φρούτων και οι νότες από κακάο και κέδρο. Στόμα γλυκό, πληθωρικό, μαλακό, με πυκνότητα και κομψές τανίνες, και με διάρκεια επίγευσης. Κτήμα Κατσαρού 2007 Το εκλεκτό κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών, παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot. Ως ‘‘αίμα της γης’’ φτάνει στο ποτήρι μας μετά από 18μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά βαρέλια και άλλη 12μηνη παραμονή σε μπουκάλι, επιδεχόμενο παλαίωση μέχρι και 15 χρόνια. Εντυπωσιακό κόκκινο βαθύ χρώμα, πυκνή μύτη με αρώματα που θυμίζουν κεράσι, μαρμελάδα βατόμουρο, καραμέλα και έντονο ξύλο. Βελούδινο στη γεύση και με ωραίες, καλά δομημένες τανίνες. Μετάγευση μακρά και σαγηνευτική. Κτήμα Κατσαρού Η ιστορία άρχισε πριν τριάντα περίπου χρόνια με την εγκατάσταση του γιατρού Δημήτρη Κατσαρού στην πανέμορφη Κρανιά, όπου αγόρασε τα πρώτα αγροτεμάχια και φύτεψε το πρώτο του αμπέλι με γαλλικές ποικιλίες. Στην τριακονταετία αυτή το ‘‘Κτήμα Κατσαρού’’ έγινε διάσημο, γνώρισε πλήθος τιμητικών διακρίσεων, αγαπήθηκε με πάθος. Το περίφημο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και η επιστημονική ενασχόληση του γιατρού με την καλλιέργεια και την οινοποίηση είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κορυφαίων ετικετών που συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι γαλλικές Cabernet Sauvignon και Merlot για το ερυθρό «Κτήμα Κατσαρού» και για το μονοποικιλιακό Merlot, καθώς και η Chardonnay για το ομώνυμο λευκό. Διάδοχη κατάσταση της Στέλλας και του Δημήτρη Κατσαρού, ο γιος τους Ευριπίδης, που σπούδασε Γενική Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη συνέχεια Αμπελουργία – Οινολογία στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, απ’ όπου πήρε και το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγου, κι έκανε αρκετές πρακτικές σε οινοποιεία της Γαλλίας. Η λευκή οινοποίηση γίνεται με ζύμωση στα δρύινα βαρέλια όπου παραμένει 6–7 μήνες μαζί με τις οινολάσπες και με συχνές αναδεύσεις. Ακολουθεί η διαδικασία της εμφιάλωσης. Το λευκό διατίθεται στην αγορά ένα χρόνο μετά, έχοντας εξασφαλισμένη διάρκεια ζωής τα πέντε χρόνια, παρότι καταναλώνεται πολύ καλά και φρέσκο. Για την ερυθρά οινοποίηση ακολουθείται ο κλασικός τρόπος, με πλήρη έλεγχο των θερμοκρασιών και του χρόνου παραμονής των στεμφύλων με το κρασί, υπό τον συνεχή εργαστηριακό έλεγχο. Το κρασί, μετά τη ζύμωση παραμένει για 12-16 μήνες στο βαρέλι και στη συνέχεια μπαίνει στη διαδικασία της εμφιάλωσης. Στο μπουκάλι μένει ακόμα ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι στην κατανάλωση διατίθεται στο τέλος της τρίτης μετά τον τρύγο χρονιά. Παρότι το ερυθρό είναι κρασί μακράς παλαίωσης, τουλάχιστον 15ετίας, εμφανίζει τα προτερήματα και όλα του τα χαρακτηριστικά από τη στιγμή που θα παραδοθεί στην κατανάλωση.
Συμμετοχή:     € 25.00 κατ’ άτομο
Για κρατήσεις:
 2410 287833 & 6946888126 (Μαίρη Πετρουλάκη)
6998469902 (Δημήτρης Σοφιανόπουλος)

Μεγάλες βραδιές για τα μεγάλα τοπικά κρασιά

 

Γευσιγνωσίες με Κτήμα Κατσαρού

 

Σε διήμερη γιορτή προς τιμήν του πρωτοπόρου για την οινική ιστορία του κρασιού στον νομό μας εξελίχθηκε η προγραμματισμένη βραδιά γευσιγνωσίας με τα κρασιά του Κτήματος της οικογένειας Κατσαρού. Η μία βραδιά έγινε δύο και θα μπορούσε να γίνει και τρεις, ίσως και παραπάνω αφού το ενδιαφέρον των φίλων μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για τα τοπικά κρασιά από το εστιατόριό μας ήταν κατ’ ουσία ο αποχαιρετισμός του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου οι φίλοι απόλαυσαν δεκάδες ιδιαίτερες ετικέτες και δοκίμασαν ισάριθμα πιάτα με γεύσεις που δημιουργήθηκαν με στόχο ν’ αναδειχθούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε κρασιού.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις τιμητικές βραδιές για τα κρασιά φημισμένου Κτήματος Κατσαρού.

Η αρχή έγινε με μια σύντομη αφήγηση του συγγραφέα Άγγελου Πετρουλάκη, που ως αρχισυντάκτης του μηνιαίου περιοδικού «Θεσσαλικές Επιλογές» γνώρισε το ερυθρό Κτήμα Κατσαρός στα 1987 κι έκτοτε ήταν πάντα στο πλευρό του γιατρού οινοποιού, παρακολουθώντας από κοντά όλα τα βήματά του.

Ακολούθησε η παρουσίαση από τον Δημήτρη Σοφιανόπουλο και το σερβίρισμα του Chardonnay του Κτήματος, που περασμένο από βαρέλι επιδέχεται παλαίωσης μέχρι και πέντε χρόνια! Την ίδια στιγμή ο σεφ Μανώλης Πανταζής με τους βοηθούς του Κυριάκο Θαμνίδη και Δημήτρη Τσιβαλιό προωθούσαν με κινήσεις ακριβείας στη Μαίρη Πετρουλάκη και την Ελένη Σοφιανοπούλου το πρώτο πιάτο, που το αποτελούσε μια ιταλογενής γεύση: Λαζάνια από φρέσκια ζύμη με γέμιση από σπανάκι κι εκλεκτά κίτρινα τυριά, που τα πλαισίωνε ελαφριά σάλτσα γνήσιας ιταλικής παρμεζάνας. Οι εντυπώσεις των φίλων μας εξαιρετικές.

Ακολούθησε η αλλαγή των ποτηριών και των σερβίτσιων. Η μουσική αποκλειστικά από οργανικά κομμάτια του Χατζιδάκι και τα φώτα χαμηλά. Η υποδοχή του ιδιαίτερου Merlot, που διεκδικεί με αξιώσεις θέση ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά της ποικιλίας, υπήρξε ενθουσιώδης. Κι ενώ οι φίλοι μας ανάδευαν τα ποτήρια και έπαιρναν όλο το άρωμα του κρασιού με τη μύτη, πριν το φέρουν στο στόμα τους, ο σεφ έκανε δυναμικά την εμφάνισή του μ’ ένα καθαρά παραδοσιακό πιάτο: Σιγοψημένο ρολό από αρνάκι με αρωματικά βότανα και σκόρδο, συνοδευμένο με ξινόχοντρο, άγρια χόρτα και σάλτσα με απαλό άρωμα από δεντρολίβανο και θυμάρι. Οι δυο γεύσεις ταξίδευσαν αρμονικά τους φίλους μας στον υπέροχο κόσμο τους, αποκαλύπτοντάς τους συνάμα ότι τα μεγάλα κρασιά θέλουν αντάξιους συνοδούς…

Ύστερα ήρθαν τα σπουδαία… Αλλαγή ποτηριών ξανά, αλλαγή σερβίτσιων, αλλαγή και στη μουσική. Το σαξόφωνο του Καρμπάρετ και του Ντέιβιντ Λιντς άνοιξε το δρόμο για το ρωμαλέο «Κτήμα Κατσαρού 2006», το εκλεκτότερο κρασί της οικογένειας Κατσαρού, που διακρίνεται για τα ευγενικά του χαρακτηριστικά και έχει να επιδείξει με περηφάνια μια σειρά χρυσά βραβεία σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς. Το ασυναγώνιστο δημιούργημα, με το οποίο ο Δημήτρης Κατσαρός ξεκίνησε τη θαυμαστή ιστορία του στο χώρο των μεγάλων ελληνικών κρασιών και που παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot, ο σεφ Μανώλης Πανταζής επέλεξε  να το συνοδεύσει με μια γνήσια γαλλική γεύση: Μοσχαράκι μπουργκινιόν (bourguignonne) με ερυθρό κρασί Κτήμα Κατσαρού (cabernet – merlot) γαρνιρισμένο με πουρέ από φρέσκιες διαλεχτές πατάτες. Η αποθέωση της γεύσης ήταν πλέον γεγονός!!!

Η βραδιά έκλεισε μ’ ένα επίσης εντυπωσιακό επιδόρπιο: Την παραδοσιακή γαλατόπιτα της κ. Στέλλας Κατσαρού, που η σεβαστή σύζυγος του γιατρού είχε ετοιμάσει με ιδιαίτερη επιμέλεια για τους φίλους μας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, τόσο ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός, όσο και ο γιος Ευριπίδης Κατσαρός, οινολόγος με πολλές περγαμηνές, συζητούσαν με τους φίλους μας, απαντώντας σε κάθε τους ερώτηση.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα κρέατα που μαγειρεύτηκαν ήταν του κρεοπωλείου «Λούπας – Φωκαΐδης» (Ηρώων Πολυτεχνείου 228), που υποστηρίζει με πάθος κάθε μας γευσιγνωσία, επιλέγοντας τα καλύτερα των προϊόντων του.