Γευσιγνωσία: Παλαιωμένοι Λευκοί Οίνοι 18-5-2010




 

κορυφαίων ώριμων κρασιών

του διεθνούς (Αλσατία, Γαλλία, Χιλή)

και ελληνικού (Σαντορίνη) αμπελώνα,

καθώς και ιδιαίτερων γευστικών προτάσεων με θέμα το ψάρι...

 

Ένα ροζέ

και τρία λευκά κρασιά

παλαιωμένα με μεγάλη φροντίδα,

ανατρέπουν ό,τι γνωρίζουμε για το κρασί,

συνοδεύοντας εκπληκτικές γεύσεις ψαριού

της δημιουργικής κουζίνας του Μανώλη Πανταζή.

 

 

 

Παρουσίαση 1η :

Cabernet d' Anjou 2007 -  Chateau Langloiς

 Ποικιλία: Cabernet Franc

Προέλευση: Γαλλία

 

Χαρακτηριστικά: Ανάλαφρο ημίξηρο ροζέ από την Κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Όμορφα πικάντικο στη μύτη (με αρώματα βατόμουρου και φράουλας), καθώς και στο στόμα, με σωστή δομή, που πίνεται ευχάριστα σε κάθε περίσταση. Η διακριτική γλυκύτητά του ισοσταθμίζεται τέλεια από την όμορφη οξύτητά του.

 

Το συνοδεύει:

Ντουέτο από λαβράκι φιλέτο στον ατμό, με σάλτσα μαραθόριζας

και ριζότο αλά πολίτα με quenelle (κενέλ) από μους καπνιστής πέστροφας.

 

 

Παρουσίαση 2η :

Chardonnay 2004 - Casa Lapostolle

Παραγωγός: Casa Lapostolle

Προέλευση: Χιλή

 

Χαρακτηριστικά: Παλαιωμένο με την ταυτότητα του κορυφαίου και με αρώματα εξωτικών φρούτων  και μελιού. Στο στόμα είναι πλούσιο, βουτυρώδες και ελαφρά καβουρδισμένο. Μεγάλο και καπνιστό τελείωμα.

Πρόκειται για μια παραγωγή του διεθνούς φήμης κτήματος Casa Lapostolle της Χιλής, που το ίδρυσε το 1994 και το ανάδειξε η Alexandra Marnier – Lapostolle, της παλιάς γαλλικής οικογένειας στην οποία οφείλουμε τα ξακουστά αποστάγματα και λικέρ Grand Marnier.

 

Το συνοδεύει:

Σοταρισμένη φέτα από μυλοκόπι με σπαγγέτι λαχανικών

και σος γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς.

 

Παρουσίαση 3η :

Κτήμα Ιωάννη Αργυρού - Βαρέλι 2002

Ποικιλία: Ασύρτικο

Προέλευση: Σαντορίνη

 

Ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασί, που γεννήθηκε από την ένωση του σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο Δρυός της κεντρικής Γαλλίας. Η εξαντλητική επιλογή του σταφυλιού καθώς και η ζύμωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, έδωσαν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό. Αίσθηση ξύλου βανίλιας και λιβάνου ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο λευκό οίνο παλαίωσης.

Χαρακτηριστικά: Χρυσοπράσινο χρώμα. Καλής έντασης, πολύπλοκα φινετσάτα αρώματα ξηρών καβουρδισμένων καρπών, κηρήθρας, βουτύρου, ξύλου, κίτρινων φρούτων και με την πάροδο της ώρας, κυδωνιού. Πληθωρικό στόμα, φρούτο και βαρέλι σε αρμονία, με άρτια γευστική ισορροπία και πολύ καλή επίγευση.

 

Το συνοδεύει:

Φρέσκος σολομός ποσέ με μαριναρισμένη πράσινη σαλάτα

και κλασική γαλλική hollandaise sauce.

 

 

 

Παρουσίαση 4η :

BRUDER THAL - Pinot Gris  2005 - Domaine Kumpf & Meyer

Ποικιλία: Pinot Gris

Προέλευση: Alsace Grand Cru

 

Η περιοχή της Αλσατίας για χρόνια ήταν το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Γερμανούς και Γάλλους. Σήμερα πλέον αποτελεί γαλλική περιοχή, της οποίας ο λαός έχει διαμορφώσει ένα κράμα πολιτισμού των δύο χωρών. Η Αλσατία δελεάζει τόσο με την γαστρονομία της όσο και με τον οινικό πλούτο της, με κυρίαρχες τις ποικιλίες Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Noir και Muscat, που διεθνώς χαρακτηρίζονται και ευγενείς.

Η περιοχή Grand Cru της Αλσατίας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή κάποιων από τα πλέον αρωματικά κρασιά του κόσμου. Μεταξύ αυτών και τα φημισμένα Pinot Gris. Η συγκεκριμένη ετικέτα του κτήματος Kumpf & Meyer ανήκει στις κορυφαίες παραγωγές της ποικιλίας. Εφαρμόζεται ο επιλεκτικός τρύγος για την επίτευξη της βέλτιστης ωριμότητας και  παραμένει στις οινολάσπες για περισσότερους από οκτώ μήνες. Έχει χρώμα ελαφρύ λεμονί, αρώματα φρεσκάδας αχλαδιού, γκρέιπφρουτ, κίτρου, γιασεμιού, ανθών πορτοκαλιάς και βοτανικές νότες. Ελαφρύ σώμα, τραγανή οξύτητα, αλκοόλ 13,6% και μακριά δροσιστική επίγευση.

 

Το συνοδεύει:

Φιλέτο τσιπούρας σοτέ σε ελαιόλαδο,

γαρνιρισμένο με φρέσκα λαχανικά μπρινουάζ

και ντιπ από πέστο μαϊντανού με μοσχολέμονο.