Γευσιγνωσία Σέμελη (7-06-2011)




Το art restaurant “Να με θυμάσαι»

και οι κορυφαίες παραγωγές της ‘‘ΣΕΜΕΛΗ’’

 

 

Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά στη Λάρισα πέντε κορυφαίες δημιουργίες  της οινοποιητικής  «ΣΕΜΕΛΗ», εντυπωσιάζοντας όλους όσοι συμμετείχαν στη γευσιγνωσία που διοργάνωσε το γνωστό εστιατόριο «Να με θυμάσαι…»

 

Με την παρουσία του οινολόγου και διευθυντή της «ΣΕΜΕΛΗ» οινοποιητικής Λεωνίδα Νασιάκου, οι Λαρισαίοι φίλοι του ποιοτικού κρασιού γνώρισαν το ιδιαίτερο σώμα και τα εξαιρετικά αρώματα δυο λευκών οίνων, ενός ροζέ, ενός ερυθρού και ενός αποστάγματος, που ως παραγωγές της εταιρίας διαπρέπουν εντός και εντός της χώρας, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός οινικός χάρτης διαθέτει μοναδικές αμπελουργικές περιοχές με ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να σταθούν ισότιμα πλάι στις διασημότερες ποικιλίες του κόσμου.

Η «ΣΕΜΕΛΗ» είναι από τις πρωτοπόρες εταιρίες οίνου της χώρας μας με τρία οινοποιεία και παραγωγές που θεωρούνται από τις πλέον ποιοτικές του ελληνικού οινικού χάρτη.

Ανήκει στην οικογένεια Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και στοχεύει στην παραγωγή κρασιών που θέλουν να στέκονται ισάξια απέναντι στις κορυφαίες διεθνείς παραγωγές.

Για το  art restaurant “Να με θυμάσαι» ήταν η 18η γευσιγνωσία του, με τον σεφ Μανώλη Πανταζή, ν’ αναδεικτύει στο απόλυτο τα χαρακτηριστικά κάθε ετικέτας.

 

 

Η γευσιγνωσία…

Μετά το καλωσόρισμα του μετρ Δημήτρη Σοφιανόπουλου και του οινολόγου Λεωνίδα Νασιάκου, άρχισε η διαδικασία της παρουσίαης κρασιών και φαγητών, με τα ποτήρια και τα πιάτα ν’ αλλάζουν διαδοχικά πέντε φορές και τον Λεωνίδα Νασιάκο να συζητά συνεχώς για τα χαρακτηριστικά των κρασιών, την οινοποίηση και ό,τι άλλο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των θαμώνων.

 

1η παρουσίαση:

«Μαντινεία Νασιάκου»

Η «Μαντινεία Νασιάκου» βρίσκεται για πολλά χρόνια στις καρδιές των «ψαγμένων» οινοφίλων, με τα εντυπωσιακά αρώματα της και τη σπιρτάδα στη γεύση. Μία ιδιαίτερα ποιοτική ετικέτα Μοσχοφίλερου για τους φίλους της ποικιλίας. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με απαλές γκρι ανταύγειες. Φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου, με το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα φρουτώδες και ισορροπημένο, αρμονικό και δροσερό, με τονισμένη οξύτητα, νεύρο και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Γεμάτο σώμα με διακριτική παρουσία της αλκοόλης.

Το συνόδευσε:

Κρέπα γεμιστή με σπανάκι, ανθότυρο και σοταρισμένο μπέικον,

σε φίνα σάλτσα τεσσάρων τυριών και δροσερή μαριναρισμένη σαλάτα.

 

2η παρουσίαση:

ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ – Chardonnay

Τοπικός οίνος βόρειων πλαγιών Πεντελικού

Απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα. Μύτη εκφραστική, πλούσια και έντονη, με γλυκά αλλά όχι υπερώριμα φρούτα, βούτυρο, λίγα μπαχάρια και κομψό βαρέλι. Στο στόμα είναι κρεμώδες και γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα και απαλή παρουσία της αλκοόλης.

Το συνόδευσε:

Μπουτάκι κοτόπουλου,

παναρισμένο σε τραγανές νιφάδες κρεμμυδιού,

με γαρνιτούρα κριθαρώτο προβενσάλ.

 

3η παρουσίαση:

SEMELI – Ροζέ (Αγιωργίτικο)

Απαλό κερασοκόκκινο. Μύτη με αρώματα ώριμων γλυκών φρούτων, μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα αφήνει απαλή αίσθηση γλυκύτητας, φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας και πυκνά αρώματα κερασιών.

Το συνόδευσαν:

Μπουκίτσες από τρυφερό μπούτι χοιρινού με δαμάσκηνα,

γαρνιρισμένες με βελούδινο πουρέ φρέσκιας πατάτας

που είχε εμπλουτιστεί με αρωματισμένα βότανα.

 

4η παρουσίαση:

SEMELI NEMEA RESERVE 

Ίσως το κορυφαίο Αγιωργίτικο μιας ευλογημένης περιοχής. Κρασί με πολλές αξιώσεις που τιμά την ποικιλία. Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους με έντονο ιξώδες. Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι. Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία. Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, τοστ και κανέλλας.

Το συνόδευσε:

Παραδοσιακό «εξοχικό» τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο κρούστας,

σε ταπέτο από φέτες ντομάτας κονφί

και σάλτσα αρωματισμένη με ρίγανη και θυμάρι.

*

5η παρουσίαση:

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ:

Το απόσταγμα της Σεμέλης, με χρώμα απαλό κεχριμπαρένιο, έντονη και πολύπλοκη μύτη, με αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων.

Μπαβαρουάζ με γιαούρτι, σε ποτήρι, και φρέσκα φρούτα.

 

 

ΣΕΜΕΛΗ: Μια ιστορία κορυφαίας ποιότητας

Σταθερές αξίες για τη «ΣΕΜΕΛΗ» αποτελούν ο ανθρώπινος παράγοντας και η καλή πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Στους αμπελώνες της «Σεμέλης», στις τρεις περιοχές όπου βρίσκονται τα τρία πρότυπα οινοποιεία της, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με στόχο την παραγωγή κορυφαίων οίνων.

To Κτήμα Σεμέλη είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρίας, στη Σταμάτα Αττικής.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, δημιουργήθηκε το Domaine Helios, το δεύτερο οινοποιείο της Σεμέλης. Ένα οινοποιείο που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας, το Domaine Helios είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Με την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας και συλλογής των σταφυλιών, κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, ικανοποιώντας ένα ευρύ κοινό καταναλωτών. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπάρχουν και 8 ξενώνες με διακριτική πολυτέλεια για την φιλοξενία μικρού αριθμού ατόμων και αίθουσα γευσιγνωσίας 400 ατόμων.

Στη Μαντινεία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση λευκού κρασιού στην Ελλάδα, βρίσκεται το τρίτο οινοποιείο της Σεμέλης, η Οινοποιία Νασιάκου, με 40χρονη ιστορία  στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου. Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οινοποιούς στη ζώνη της Μαντινείας. Αν και βρίσκεται στο τιμόνι της οινοποιίας Σεμέλη, πλέον, διατηρεί αυτή την ετικέτα-σημαία που φέρει το όνομά του και προσφέρει στους οινόφιλους που αγαπούν το Μοσχοφίλερο μία από τις ποιοτικότερες και απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας της αγοράς.

 

 

Όταν το art restaurant “Να με θυμάσαι»

υποδέχτηκε τη ‘‘ΣΕΜΕΛΗ’’

 

 

 

Εμείς και το κρασί…

Όταν αρχίσαμε να δημιουργούμε τον χώρο μας για ένα ήμασταν πεπεισμένοι απόλυτα: Ότι το ταξίδι μας στον κόσμο του κρασιού θα ήταν κάτι που θα είχε μόνο αρχή. Γνωρίζαμε ότι το κρασί ήταν ένας κόσμος χωρίς τέλος, ιδιαίτερα γοητευτικός κι ενδεχομένως ακόμα ανεξερεύνητος… Και ακόμα, πως ήταν ένας κόσμος με αλλεπάλληλες εκπλήξεις και γευστικά ξαφνιάσματα.

Χρόνια ακούγαμε ή διαβάζαμε τους ειδικούς για το κρασί να μιλούν για «σώμα», «αρώματα», «στόμα», «επίγευση» και πολλά ακόμα. Επίσης να μιλούν για τους συνδυασμούς του με τα εδέσματα, λέγοντας ότι το κρασί δεν συνοδεύει, αλλά συνοδεύεται.

Όμως, δική μας πίστη είναι ότι πολλά σε σχέση με το κρασί είναι και θέμα διάθεσης. Όπως και επιθυμίας να γνωρίσουμε το άγνωστο, το νέο, το διαφορετικό.

Σ’ αυτό το τελευταίο στηριχτήκαμε για να επιχειρήσουμε τη καθιέρωση των Γευσιγνωσιών, που εκτός από την παρουσίαση των κρασιών και των χαρακτηριστικών τους, περιλαμβάνουν φιλικές συζητήσεις του οινοπαραγωγού ή του οινολόγου, που έχει δημιουργήσει το κρασί, με τους θαμώνες, έτσι ώστε να δημιουργείται μια στενότερη επαφή του παραγωγού με τον πελάτη.

Στις 7 του τρέχοντα μήνα διοργανώσαμε τη 18η κατά σειρά γευσιγνωσία μας, υποδεχόμενοι ένα μεγάλο όνομα του οινικού χάρτη, τη «ΣΕΜΕΛΗ». Χάρη στη Φαίη Καρανάσιου της «Σεμέλης» και του Σπύρου Κωνσταντίνου που δραστηριοποιείται στην εμπορία κρασιών στα Φάρσαλα, οι φιάλες των ετικετών που θα παρουσιάζαμε έφτασαν έγκαιρα στον χώρο μας, έτσι ώστε τόσο ο σεφ Μανώλης Πανταζής, όσο και ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, που εξειδικεύεται στο κρασί, να συνεργαστούν και ν’ αποφασίσουν για τις γεύσεις που θα δημιουργούσε η κουζίνα μας προκειμένου ν’ αναδειχτούν σε όλο τους το φάσμα τα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού. Οι φίλοι μας ενημερώθηκαν έγκαιρα και το βράδυ της Τρίτης, 7 Ιουνίου όλα ήταν έτοιμα για μια ακόμα γιορτή του κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των φίλων μας έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις γευσιγνωσίες και μπορούμε να πούμε ότι η μύησή τους είναι αρκετά καλή.

 

Χρώματα και αρώματα απ’ τη «ΣΕΜΕΛΗ»

Τη βραδιά άνοιξε ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, που παρουσίασε τον εκλεκτό φιλοξενούμενό μας, τον Λεωνίδα Νασιάκο, τον οινολόγο δημιουργό του περίφημου «Μαντινεία Νασιάκου» και συνάμα διευθυντή παραγωγής της «Σεμέλης».

Στη συνέχεια ο Λεωνίδας Νασιάκος ανέλαβε να «ξεναγήσει» τους φίλους μας στη δομή της «Σεμέλης», την ιστορία της και τις παραγωγές της, μιλώντας για τους στόχους της εταιρίας και συνοπτικά για τα χαρακτηριστικά των κρασιών της.

Ακολούθησε το σερβίρισμα της «Μαντινείας Νασιάκου», του κορυφαίου Μοσχοφίλερου που έχει αναδειχτεί το «χρυσό» όλων των ελληνικών παραγωγών, με ταυτόχρονο σερβίρισμα του πρώτου πιάτου: «Κρέπα γεμιστή με σπανάκι και ανθότυρο, σοταρισμένο μπέικον, που τη συνοδεύει φίνα σάλτσα τεσσάρων τυριών και δροσερή μαριναρισμένη σαλάτα». Οι εντυπώσεις ήταν ενθουσιώδεις. Ο δρόμος των ευχάριστων εκπλήξεων είχε ανοίξει…

Την αλλαγή των ποτηριών και των σερβίτσιων την ακολούθησε και η αλλαγή της μουσικής. Τα 30 Νυχτερινά του Μάνου έδωσαν τη θέση του σε ορχηστικά κομμάτια από τη γαλλική μουσική, ενώ στα νέα ποτήρια έρεε πλέον το ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ – Chardonnay, που έχει χαρακτηριστεί ως Τοπικός οίνος βόρειων πλαγιών Πεντελικού. Με κινήσεις ακριβείας η Μαίρη με την Ελένη σέρβιραν το πιάτο που είχε δημιουργήσει ο σεφ: «Μπουτάκι κοτόπουλου, παναρισμένο σε τραγανές νιφάδες κρεμμυδιού, που συνοδεύεται από κριθαρώτο προβενσάλ». Τα σχόλια για δεύτερη φορά υπήρξαν κολακευτικά.

Με τους φίλους μας να θέλουν να «αιχμαλωτίσουν» τον Λεωνίδα Νασιάκο στο τραπέζι τους ξεκίνησε η νέα αλλαγή των ποτηριών και το σερβίρισμα του έξοχου SEMELI – Ροζέ (Αγιωργίτικο) και του τρίτου πιάτου: «Μπουκίτσες από τρυφερό μπούτι χοιρινού με δαμάσκηνα, γαρνιρισμένες με βελούδινο πουρέ φρέσκιας πατάτας με αρωματικά βότανα». Η μουσική επέστρεψε ξανά σε γνώριμους ελληνικούς δρόμους συναντώντας διασκευές των μεγάλων ελληνικών τραγουδιών από τον Νότη Μαυρουδή. Η βραδιά βάδιζε πλέον προς την κορύφωσή της.

Κι ενώ ο σεφ Μανώλης Πανταζής περνούσε στον φούρνο το τελευταίο του πιάτο, ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος προχωρά στην αλλαγή των ποτηριών. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι έφτασε η στιγμή της υποδοχής του μεγαλόπρεπου ερυθρού SEMELI NEMEA RESERVE, του κορυφαίου Αγιωργίτικου της ευλογημένης περιοχής, ενός κρασιού με πολλές αξιώσεις, που τιμά την ποικιλία. Έκπληξη, όμως, και από την πλευρά του σεφ που επιλέγει ένα αυθεντικά ελληνικό πιάτο: «Παραδοσιακό «εξοχικό» τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο κρούστας, σε ταπέτο από φέτες ντομάτας και σάλτσα αρωματισμένη με ρίγανη και θυμάρι». Ήδη στα ηχεία οι φωνές της Νταντωνάκη και της Βενετσιάνου μεταφέρουν την άλλη αισθητική των λαϊκών και των ρεμπέτικων που πέρασαν στην ιστορία. Οι φίλοι μας απολαμβάνουν τις γεύσεις κρασιού και «εξοχικού» σιγοτραγουδώντας την «Αρχόντισσα» και την «Φραγκοσυριανή», σε μια γοητευτική συνύπαρξη αρωμάτων, γεύσεων, ήχων.

Αργά, πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα η βραδιά θα κλείσει με το ιδιαίτερα σαγηνευτικό «Το απόσταγμα της Σεμέλης» που καθηλώνει τους φίλους μας με το απαλό κεχριμπαρένιο χρώμα του, την έντονη και πολύπλοκη μύτη στην οποία κυριαρχούσαν τα αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων. Με τι το συνόδευσε ο σεφ; Ένα δροσιστικό Μπαβαρουάζ με γιαούρτι, σε ποτήρι, και φρέσκα φρούτα.

Αποχαιρετώντας μας οι φίλοι μας πήραν μαζί τους το καλαίσθητο τρίπτυχο με όλα τα στοιχεία της βραδιάς.

 

---------------------------------------  

ΣΕΜΕΛΗ: Μια ιστορία κορυφαίας ποιότητας

Σταθερές αξίες για τη «ΣΕΜΕΛΗ» αποτελούν ο ανθρώπινος παράγοντας και η καλή πρώτη ύλη, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Στους αμπελώνες της «Σεμέλης», στις τρεις περιοχές όπου βρίσκονται τα τρία πρότυπα οινοποιεία της, καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με στόχο την παραγωγή κορυφαίων οίνων.

To Κτήμα Σεμέλη είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρίας, στη Σταμάτα Αττικής.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, δημιουργήθηκε το Domaine Helios, το δεύτερο οινοποιείο της Σεμέλης. Ένα οινοποιείο που εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας, το Domaine Helios είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Με την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας και συλλογής των σταφυλιών, κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικά κρασιά σε όλες τις κατηγορίες τιμής, ικανοποιώντας ένα ευρύ κοινό καταναλωτών. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου υπάρχουν και 8 ξενώνες με διακριτική πολυτέλεια για την φιλοξενία μικρού αριθμού ατόμων και αίθουσα γευσιγνωσίας 400 ατόμων.

Στη Μαντινεία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση λευκού κρασιού στην Ελλάδα, βρίσκεται το τρίτο οινοποιείο της Σεμέλης, η Οινοποιία Νασιάκου, με 40χρονη ιστορία  στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου. Ο Λεωνίδας Νασιάκος είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους οινοποιούς στη ζώνη της Μαντινείας. Αν και βρίσκεται στο τιμόνι της οινοποιίας Σεμέλη, πλέον, διατηρεί αυτή την ετικέτα-σημαία που φέρει το όνομά του και προσφέρει στους οινόφιλους που αγαπούν το Μοσχοφίλερο μία από τις ποιοτικότερες και απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας της αγοράς.