Οινογνωσία Γεροβασιλείου 25/01/11




 

Πρεμιέρα για το Avaton στο «Να με θυμάσαι…»


Τιμητικές βραδιές για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με πέντε ιδιαίτερες γεύσεις του σεφ Μανώλη Πανταζή υποδεχθήκαμε και παρουσιάσαμε πέντε ονομαστά κρασιά του φημισμένου Κτήματος Γεροβασιλείου.
Ανάμεσά τους το νέο Avaton,που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.
Επίσης και η εκπληκτική Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου…


Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για το ελληνικό κρασί πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και Τετάρτη, 25 και 26 Ιανουαρίου στον χώρο μας, που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, με τιμώμενο το Κτήμα Γεροβασιλείου και παρουσίαση πέντε ετικετών του.
Η βραδιά άνοιξε με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό», που έχει δημιουργηθεί με το πετυχημένο πάντρεμα δύο ελληνικών ποικιλιών, του Ασύρτικου και της σπάνιας Μαλαγουζιάς. Είναι κρασί με λαμπερό αχνόξανθο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Η «μύτη» του είναι εκφραστική με εναλλασσόμενες εντυπώσεις, καθώς δίπλα στα εξωτικά φρούτα περνούν νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού.
Ο σεφ Μανώλης Πανταζής το συνόδευσε με δροσερή σύνθεση από φιλέτο ντομάτας, ώριμο αβοκάντο και καπνιστό χοιρομέρι σε μαρινάτα κρύας σάλτσας τσίλι και βινεγκρέτ, συνοδευμένη με κατίκι Δομοκού και τραγανό κροστίνι τορτίγιας.
Αμέσως μετά ήρθε το «Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay», το οποίο παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και πλουτίζοντας σε ποικιλιακά αρώματα. Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο και χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών σε φόντο καπνού και ξηρών καρπών. Έχει γεμάτη, πλούσια και μεστή γεύση και επιδέχεται παλαίωση έως και 10 χρόνια.
Ο σεφ το συνόδευσε με σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου σε ταμπουλέ λαχανικών και ελαφριά κρεμώδη σάλτσα από φρέσκο μπρόκολο.
Το πέρασμα στα ερυθρά έγινε με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός», που παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Grenache Rouge με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο "μπουκέτο" μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων (δαμάσκηνο, κεράσι).
Ο σεφ το συνόδευσε με τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας κόκκινου κρασιού Κτήματος Γεροβασιλείου (Syrah – Merlot - Grenache Rouge) και γλυκιάς πιπεριάς, γαρνιρισμένο με παπαρδέλες βουτύρου.
Το επόμενο κρασί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το νέο «Avaton», που παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές ξύλινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 ως 18 περίπου μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο «μπουκέτο» μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο.
Ο σεφ το συνόδευσε με φέτες από εκλεκτό χοιρινό μπρεζέ με πατάτες ντοφινουάζ, βραστά λαχανικά εποχής και σάλτσα ψητού με διακριτικό άρωμα καφέ espresso.
Αποθέωση της βραδιάς υπήρξε το επίσης νέο επίτευγμα του Κτήματος, η Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου, της οποίας τα σταφύλια αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα (όψιμος τρυγητός) μόνο σε χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Η ζύμωση είναι δύσκολη και αργή και ολοκληρώνεται μήνες μετά. Έχει σκούρο χρυσαφί χρώμα και αρωματική μύτη με χαρακτήρες από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, αχλάδι και μάνγκο.
Ο σεφ το συνόδευσε με το επιδόρπιο της βραδιάς: Κρέμα σαμπαγιόν σε ποτήρι με άρωμα βανίλιας, φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα και τριμμένη σοκολάτα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα κρέατα που μαγειρεύτηκαν ήταν επιλεγμένες προτάσεις του κρεοπωλείου «Λούπας – Φωκαΐδης» της πόλης μας (Ηρώων Πολυτεχνείου 228).


Το βράδυ της Τρίτης, 16 Νοεμβρίου, ανοίγουμε και πάλι το κύκλο των γευσιγνωσιών μας, αυτήν τη φορά παρουσιάζοντας οινοπαραγωγές του Κτήματος «Κλαούντια Παπαγιάννη».

Για όσους θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να φέρουν κοντά στους φίλους μας κάποια συγκεκριμένα κρασιά και με τη βοήθεια του φαγητού ν’ αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Συνήθως επιλέγουμε κρασιά του ιδίου Κτήματος, τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το Κτήμα «Κλαούντια Παπαγιάννη» που φέρει το όνομα της ιδιοκτήτριάς του, βρίσκεται στην Αρναία Χαλκιδικής και παρά τη μικρή σε βάθος χρόνου ιστορία του έχει κάνει μεγάλα βήματα στο χώρο του ποιοτικού κρασιού.

 

Η βραδιά περιλαμβάνει διαδοχική παρουσίαση τεσσάρων κρασιών και ισάριθμων πιάτων, που θα τα συνοδεύουν με την εξής σειρά:

1. Ξεκινάμε με την παρουσίαση και σερβίρισμα της ετικέτας «ALEXANDRA 2009 - Μαλαγουζιά  100%», ενός κρασιού που αποτελεί την απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της παλιάς ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά, η οποία διακρίνεται για τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα και τη γεύση της. Είναι ένα κρασί με λαμπερό αχνόξανθο χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων.

Παράλληλα θα σερβιριστεί το πρώτο ατομικό πιάτο, ένα «Ριζότο με θαλασσινά και μπισκ γαρίδας από το κοράλλι της».

2. Αφού απολαύσετε την αρωματική «Μαλαγουζιά», θ’ αποσυρθούν τα ποτήρια και τα πιάτα, για ν’ ακολουθήσει  το σερβίρισμα της δεύτερης ετικέτας «VIOGNIER-ΑΣΥΡΤΙΚΟ» που έχει εμφιαλωθεί σε 8.000 αριθμημένες φιάλες. Η ποικιλιακή του σύνθεση (Viognier -Ασύρτικο 50-50%) δημιούργησε ένα εκπληκτικό κρασί που ξαφνιάζει ευχάριστα τους οινόφιλους, με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων.

Παράλληλα θα σερβιριστεί το συνοδευτικό του ατομικό πιάτο: «Στήθος Κοτόπουλου Μιλανέζ με τη συνοδεία φρέσκων βραστών λαχανικών».

3. Θ’ ακολουθήσει νέα αλλαγή ποτηριών και απόσυρση των πιάτων για να σερβιριστεί το τρίτο κρασί που είναι το «CLAUDIA PAPAYIANNI - Ροζέ 2009», ένα εκπληκτικό ροζέ από σταφύλια Grenache Rouge 80% και Syrah 20%, που έχει εμφιαλωθεί σε 8.200 αριθμημένες φιάλες εσοδείας 2009. Εντυπωσιάζει το έντονο λαμπερό ροδί χρώμα του και το πλούσιο άρωμά του, που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα: κεράσι, βύσσινο, φράουλα.

Παράλληλα σερβίρεται το τρίτο πιάτο που είναι «Σιγοψημένες φέτες από εκλεκτό χοιρινό με πολέντα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα λαχανικών».

4. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το τέταρτο κρασί. Νέα αλλαγή ποτηριών και καθάρισμα του τραπεζιού για να ακολουθήσει το ερυθρό «CLAUDIA PAPAYIANNI RED  2007», από Syrah (40%), Merlot (40%) και (Ξινόμαυρο 20%), που εμφιαλώθηκε σε 12.000 αριθμημένες φιάλες. Το συγκεκριμένο κρασί με έντονο βαθύ ερυθρό χρώμα και σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων  φρούτων, μπαχαρικών έχει βελούδινη γεύση με μακρύ και ευχάριστο τελείωμα.

Το πιάτο που θα το συνοδεύσει ανήκει σ’ αυτό που λέμε ‘‘μεγάλη κουζίνα’’ και σαφώς απαιτεί από τον σεφ ιδιαίτερη εμπειρία και ικανότητα: «Μοσχαρίσια ουρά με γλασαρισμένες φέτες κυδωνιού».

 

Είναι χρήσιμο να πούμε ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ποσότητα που ο καθένας θέλει ν’ απολαύσει, αρκεί να χαρεί τόσο το κρασί όσο και το φαγητό του.

Με το τελείωμα του φαγητού σερβίρονται φρέσκα φρούτα, γιαούρτι και παραδοσιακό γλυκό κουταλιού.

Η συμμετοχή κατ’ άτομο για όλη τη βραδιά είναι € 25.00.



Πρεμιέρα για το Avaton στο «Να με θυμάσαι…» Τιμητικές βραδιές για το Κτήμα Γεροβασιλείου Με πέντε ιδιαίτερες γεύσεις του σεφ Μανώλη Πανταζή το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» της πόλης μας υποδέχεται και παρουσιάζει πέντε ονομαστά κρασιά του φημισμένου Κτήματος Γεροβασιλείου. Ανάμεσά τους το νέο Avaton, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Επίσης και η εκπληκτική Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου… Δυο πραγματικά μεγάλες βραδιές για το ελληνικό κρασί θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και Τετάρτη, 25 και 26 Ιανουαρίου στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι...», που αποτελεί σημείο εξειδίκευσης και ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού, με τιμώμενο το Κτήμα Γεροβασιλείου και παρουσίαση πέντε ετικετών του. Η βραδιά θ’ ανοίξει με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό», που έχει δημιουργηθεί με το πετυχημένο πάντρεμα δύο ελληνικών ποικιλιών, του Ασύρτικου και της σπάνιας Μαλαγουζιάς. Είναι κρασί με λαμπερό αχνόξανθο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Η «μύτη» του είναι εκφραστική με εναλλασσόμενες εντυπώσεις, καθώς δίπλα στα εξωτικά φρούτα περνούν νότες πιπεριάς, γιασεμιού, πορτοκαλιού, πεπονιού, βοτάνων και λεμονιού. Ο σεφ Μανώλης Πανταζής θα το συνοδεύσει με δροσερή σύνθεση από φιλέτο ντομάτας, ώριμο αβοκάντο και καπνιστό χοιρομέρι σε μαρινάτα κρύας σάλτσας τσίλι και βινεγκρέτ, συνοδευμένη με κατίκι Δομοκού και τραγανό κροστίνι τορτίγιας. Η συνέχεια θα γραφεί με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay», το οποίο παραμένει για χρονικό διάστημα μερικών μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και πλουτίζοντας σε ποικιλιακά αρώματα. Το χρώμα του είναι έντονο χρυσοκίτρινο και χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων εσπεριδοειδών σε φόντο καπνού και ξηρών καρπών. Έχει γεμάτη, πλούσια και μεστή γεύση και επιδέχεται παλαίωση έως και 10 χρόνια. Ο σεφ θα το συνοδεύσει με σιγοψημένο στήθος κοτόπουλου σε ταμπουλέ λαχανικών και ελαφριά κρεμώδη σάλτσα από φρέσκο μπρόκολο. Το πέρασμα στα ερυθρά θα γίνει με το «Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός», που παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Grenache Rouge με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έχει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο "μπουκέτο" μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων (δαμάσκηνο, κεράσι). Ο σεφ θα το συνοδεύσει με τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας κόκκινου κρασιού Κτήματος Γεροβασιλείου (Syrah – Merlot - Grenache Rouge) και γλυκιάς πιπεριάς, γαρνιρισμένο με παπαρδέλες βουτύρου. Το επόμενο κρασί παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι το νέο «Avaton», που παράγεται από τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές ξύλινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαιώνει από 12 ως 18 περίπου μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο «μπουκέτο» μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Ο σεφ θα το συνοδεύσει με φέτες από εκλεκτό χοιρινό μπρεζέ με πατάτες ντοφινουάζ, βραστά λαχανικά εποχής και σάλτσα ψητού με διακριτικό άρωμα καφέ espresso. Αποθέωση της βραδιάς προβλέπεται να συμβεί με ένα επίσης νέο επίτευγμα του Κτήματος, τη Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου, της οποίας τα σταφύλια αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα (όψιμος τρυγητός) μόνο σε χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Η ζύμωση είναι δύσκολη και αργή και ολοκληρώνεται μήνες μετά. Έχει σκούρο χρυσαφί χρώμα και αρωματική μύτη με χαρακτήρες από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, αχλάδι και μάνγκο. Ο σεφ θα το συνοδεύσει με το επιδόρπιο της βραδιάς: Κρέμα σαμπαγιόν σε ποτήρι με άρωμα βανίλιας, φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα και τριμμένη σοκολάτα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα κρέατα που θα μαγειρευτούν θα προέρχονται από το κρεοπωλείο «Λούπας – Φωκαΐδης» της πόλης μας (Ηρώων Πολυτεχνείου 228).