30. Γευσιγνωσία Κτήμα Εύχαρις (02-04-2013)




2 Απριλίου 2013, 9.30 μ.μ.

 

Υποδεχόμαστε

και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην πόλη μας

το Κτήμα «Εύχαρις»

 

Ο χώρος μας συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις στήριξης του ελληνικού κρασιού και των Ελλήνων οινοπαραγωγών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο συνδυασμό των γεύσεων και στην όσο το δυνατό ορθότερη παρουσίασή του.

Έτσι, στις 2 Απριλίου, Τρίτη βράδυ, φιλοξενούμε το φημισμένο Κτήμα «Εύχαρις» των Μεγάρων, που οι αμπελώνες του απλώνονται στις πλαγιές των Γεράνειων, ανάμεσα στον κόλπο της Σαλαμίνας και τον Κορινθιακό.

Το «Εύχαρις» δημιουργήθηκε πριν 28 χρόνια από την γερμανίδα Eva Boehme και τον σύντροφό της Χάρι Αντωνίου, με στόχο την παραγωγή μικρών ποσοτήτων, αλλά εκλεκτής ποιότητας οίνων, σΆ ένα ευρύ πλέγμα παραγωγής, που περιλαμβάνει από αφρώδεις μέχρι και γλυκείς οίνους.

Στη Λάρισα παρουσιάζεται για πρώτη φορά και σαφώς η παρουσίασή του δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό, αλλά στη γνωριμία των φίλων του οίνου με κάποιες ιδιαίτερα εκλεκτές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, δυσεύρετες στην περιοχή μας, αλλά γνωστές ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μαζί μας τη βραδιά της παρουσίασης θα είναι και ο Χάρις Αντωνίου για να συζητήσει με τους φίλους μας ό,τι τους ενδιαφέρει.

Η παρουσίαση, που είναι η 30η κατά σειρά, περιλαμβάνει το διαδοχικό σερβίρισμα πέντε κρασιών με το πιάτο που πιστεύουμε ότι θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρασιού.

Η συμμετοχή κατΆ άτομο είναι ¤ 25.00. Τηλέφωνα για κρατήσεις: 2410 286060 και 6948676009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βραδιές γευσιγνωσίας δίνουν τη δυνατότητα σε σας και στους φίλους σας να συμμετάσχετε σε μια διαδικασία με κορυφαίας ποιότητας κρασιά και γεύσεις εκλεκτής προέλευσης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με συνολικό κόστος ¤ 25.00, που αποτελεί προσφορά εκτίμησης προς τους φίλους τού καλού κρασιού και του εκλεκτού φαγητού, πάντα σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση.

Τα κρασιά που θα παρουσιαστούν είναι:

 

1 - Κτήμα Εύχαρις 2012

Ασύρτικο50%, Μαλαγουζιά 25% και Chardonnay 25%

Οίνος λευκός ξηρός

Ο εκρηκτικός συνδυασμός Μαλαγουζιάς, του Aσύρτικου και του Chardonnay, χαρίζει ελκυστικό πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα με μακρά επίγευση ενώ η Μαλαγουζιά τού προσδίδει σπιρτάδα και νεανικότητα που το κάνει πιο ιδιαίτερο. Διάρκεια ζωής: Δύο χρόνια.

Πράσινη σαλάτα με φοινόκιο, ντοματίνια Σαντορίνης, ξανθές σταφίδες, γκράμπερι σε γαλλική βινεγκρέτ με γραβιέρα Μετσόβου.

 

 

2 - Κτήμα Εύχαρις Sur lie 2011

Ασύρτικο

Μετά από αλκοολική ζύμωση 20 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, το κρασί ωριμάζει με τις οινολάσπες για περίπου 8 μήνες, γεγονός που του χαρίζει διάρκεια ζωής το ελάχιστο τρία χρόνια.               

Πρασινοκίτρινο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, λιπαρό στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση.

Μπιφτεκάκια κοτόπουλου, πάνω σε πίτα σχάρας με ταμπουλέ και ντιπάκι γιαουρτιού.

 

3 - Κτήμα Εύχαρις 2008 

Syrah 60% , Merlot 40% ,

 

Την αλκοολική ζύμωση των 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου, ακολουθεί η παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για  περίπου 12 μήνες. Ένα κρασί που δε φοβάται το χρόνο, καθώς η ιδανική στιγμή της απόλαυσής του έρχεται μετά από 4 χρόνια παλαίωσης στην φιάλη.

Το χαρακτηρίζουν το πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων σε φόντο βανίλιας, οι μαλακές τανίνες και το βελούδινο και γοητευτικό του τελείωμα.

Κις Λωρέν με πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια Champignon de Paris και χωριάτικο λουκάνικο.

 

4 - Κτήμα Εύχαρις 2006

Syrah, εσοδείας 2006

Με αλκοολική ζύμωση περίπου 15 ημερών σε ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικού τύπου και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες, φτάνει στην ιδανική στιγμή του μετά από παλαίωση 3-5 ετών στη φιάλη, γεγονός που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα ρωμαλέο κρασί, τανικό, που δε φοβάται το χρόνο και που αντιμετωπίζει τον απαιτητικό οινόφιλο με ιδιαίτερο σεβασμό.

Το χρώμα του σκούρο πορφυρό με ζωηρές βυσσινί αποχρώσεις. Στη μύτη σύνθετο μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Το στόμα πλούσια γεμάτο με ευγενικές τανίνες, μακρύ τελείωμα.

Χοιρινό ρολό μαρινέ σε φρέσκα βότανα με σάλτσα γραβιέρας Κρήτης και εστραγκόν, πατάτα arli και μπουκετάκι λαχανικών ποσέ.

 

5 - Επίλογος 2007

Οίνος φυσικός γλυκός με την μέθοδο της ευγενούς σήψης

Εσοδεία 2007.

Τα υπερώριμα σταφύλια των λευκών ποικιλιών (Ροδίτης, Sauvignon blanc) του κτήματος, τρυγιούνται στις αρχές Οκτωβρίου. Ο παραδοσιακός τρόπος πατήματος στην καλά διατηρημένη, παλιά στροφιλιά, η αργή ζύμωση περίπου 2 μηνών σε ανοξείδωτη δεξαμενή και η υπομονητική παλαίωση, δίνουν στο γλυκό αυτό κρασί, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και πληθωρική γεύση.

Παραδοσιακό ρυζόγαλο βανίλιας με σάλτσα από φρέσκες φράουλες.